DO IT YOURSELF! Itàlia

Ser el youth leader d’aquest intercanvi imlpica participar de la APV (Advanced Planning Visit) que tindrà lloc a Valsinni el 9 i 10 de juliol. Els dies de viateg són el 8 i l’11. Si pots participar a l’APV, hi aniras amb una altra participant de l’intecanvi, i allà coneixereu altres youth leaders + 1 participant de cada país. Ajudareu a planificar les activitats, podreu donar la vostra opinió sobre temes de l’intercanvi, coneixereu els espais… en fi, les APV són un espai bonic per coneixer una mica més a fons l’organització d’un intercanvi juvenil, i poder compartir experiències, opinions, etc.

Dades de l’intercanvi

On:
Parco dei Crisciuni, Valsinni, Itàlia

Quan:
Del 20 de juliol a l’1 d’agost de 2019

Qui pot participar?
Joves de 16 a 20 anys. En total hi participaran  joves provinents de 3 països diferents: Itàlia, Alemanya i Espanya. La Víbria seleccionarà 8 participants + 2 leaders.

Temàtica
Amb l’intercanvi “Do It Yourself” volem sensibilitzar als participants sobre les possibilitats i els avantatges de crear nosaltres mateixos allò que necessitem per viure. Avui dia estem acostumats a comprar tot el que necessitem, des de menjar fins a roba, fins a productes per a neteja i higiene, i totes les eines i objectes d’ús diari. El consum desmesurat té un impacte negatiu sobre el planeta i indirectament sobre la nostra salut. En primer lloc produïm una quantitat enorme de residus i envasos. En segon lloc, tenim poc control sobre el que consumim, ja siguin aliments, detergents o cosmètics: en molts casos no sabrem d’on venen o el que hi ha dins, quines substàncies químiques tòxiques acabaran en els nostres estómacs o absorbirà la nostra pell. Si volem controlar tots aquests efectes secundaris, una possible solució és l’autoproducció.

El tema de l’intercanvi “Fes-ho tu mateix!” és per tant l’autoproducció dels aliments, detergents, jocs i tot allò que es pot fer al poble ecològic “Parco dei Crisciuni “, a Valsinni a la província de Matera, un espai immers en la natura creat amb respecte pel medi ambient i amb un centre experimental de sostenibilitat ambiental.

El tema transversal de l’intercanvi és també la reflexió sobre estils de vida i consum. Les activitats tenen com a objectiu comparar diferents estils de vida, destacant com aquests influeixen en el consum diari, tenen un impacte sobre l’entorn i les possibilitats d’estils de vida més saludables.

Durant el projecte també es treballarà sobre la ciutadania europea i com viu cada cultura maneres similars i diferents, de manera que les bones pràctiques es puguin transmetre entre les comunitats.

Durant l’intercanvi s’organitzarà una visita a Matera, Capital europea de la cultura 2019, on serem els convidats del “Silence Academy “, un projecte innovador de la Cooperativa Social Il Sicomoro, que produeix eines i roba amb materials reciclats, donant feina a joves refugiats i procedents de diferents grups ètnics. S’organitzaran molts moments col·lectius en els quals els i les joves poden intercanviar experiències i informació sobre els seus països d’origen i la seva cultura, alimentació, música i passions per aprendre les unes de les altres i enriquir-se mútuament. També hi haurà un viatge al mar a la costa jònica.

Objectius

  • Tenir més coneixement sobre el medi ambient, l’educació ambiental i el desenvolupament sostenible
  • Promoure i implementar bones pràctiques mediambientals
  • Promoure el consum conscient i l’esperit crític 

Cost
El cost de participació és per la gestió de projectes de La Víbria Intercultural, 50€.

El menjar, l’allotjament i les activitats estan subvencionats al 100% pel programa Erasmus+ de la UE. També es reemborsaran les despeses de desplaçament dins del límit de 275 EUR/persona, suficients per a cobrir les despeses del viatge.

Què cal fer per participar
Emplenar aquest formulari i esperar que us contactem en cas de ser escollits. El nom del projecte és “Do It Yourself IT”. Un cop us inscriviu a l’oferta, podeu accedir a més informació i resoldre dubtes.

Atenció es tindrà en compte l’ordre de rebuda de sol·licituds! Data límit 7 de juliol

Què és el youth leader?
En tots els intercanvis hi ha la figura del youth leader, és una persona que fa de referent pel grup. Normalment participa en una trobada preparatòria prèvia amb els organitzadors i la resta de youth leaders (d’altres països), fan aportacions al programa d’activitats, donant l’opinió. Per altra banda trenquen el gel i faciliten la cohesió. És important que el youth leader tingui un nivell d’anglès fluid. Si vols participar com a youth leader d’aquest projecte, siusplau, indica’ns-ho a observacions en el formulari que trobaràs més abaix. 

Important!
La selecció de les participants es basarà en la motivació per a aquest projecte específic i l’interès en el tema. Si us plau, sigues concret en descriure els teus motius de participació en el formulari.

Contacta’ns
Per qualsevol dubte, envia’ns un e-mail a info@vibria.org