UNIQUE AND UNITED – Reflexions al nord de Romania

unique and uinted

‘Unique and United’ és el projecte europeu on ens vam conèixer els set catalans i una asturiana que escrivim aquest post. Amb joves de cinc països diferents vam preguntar-nos, pensar i reflexionar sobre la diversitat religiosa i ètnica. Havíem volat des d’Itàlia, Grècia, Croàcia, Romania, Catalunya i Espanya, però els nostres orígens eren molt més complexos i interessants. Què ens fa diferents? Què ens fa semblants? Quins són els nostres estereotips? Preguntes que anàvem responent a través d’activitats de rol, visual thinking i molt treball cooperatiu. Preguntes que cada cop es tornaven més complexes. Com podem promoure el diàleg interreligiós als nostres contextos? Com podem canviar situacions de discriminació?

Tot i que el tema ja és interessant per si sol, vam descobrir que només pel fet de compartir un mateix projecte durant onze dies amb persones que tenen d’altres cultures, llengües, religions…  ja és inevitable tornar amb la motxilla plena d’aprenentatges. Segur que com a mínim aprens a dir hola amb cada una de les seves llengües i a posar en pràctica el teu anglès. Alhora que t’adones de les històries i vivències que compartim totes i ens acosten a unes i altres com a persones. Per exemple, en el nostre projecte va ser superinteressant debatre sobre la religions amb persones amb cultures religioses i creences tant diferents. El guirigall estava servit en parlar obertament sobre el tema agnòstics, ateus, ortodoxos, cristians i musulmans alhora!!

Realment, l’intercanvi ens va donar eines discursives i recursos per a comprendre millor les realitats socials d’altres països. Fet que ens va ajudar a reflexionar en com tractem la diversitat a Catalunya.

Però us hem de dir que també vam poder gaudir de la natura pujant un dels cims de la zona, d’una nit de relaxació a la piscina i sauna de l’hostal, i moltes nits interculturals on vam descobrir menjars, begudes i molta festa de cada país.  

cim de l'ou

Tot això va passar a un poble prop de Cluj-Napoca, al nord de Romania, en el marc del projecte d’intercanvi europeu Unique and United. Molts pocs havíem sentit a parlar de la regió de Bucovina… i ha resultat un autèntic descobriment. Un territori ple de contrastos i d’història que ara ens fa més fàcil entendre les notícies que ens arriben d’aquelles terres. Encara que no voldrem més puré de polenta durant un temps, va ser un plaer menjar cada dia plats locals.

Una cosa està clara, entre jocs, reflexions i rialles vam teixir un munt de vincles que ens ajudaven a ser dins del grup Unique and United. Realment aquests projectes són una oportunitat preciosa per teixir lligams i ampliar horitzons. Després de dues setmanes compartint tenim moltes excuses per visitar Grècia, Itàlia, Romania o Croàcia. Alhora que molts motius per continuar construint una societat més justa i acollidora.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s