Nature, a resource – Intercanvi juvenil

Des de la Vibria Intercultural hem tingut l’oportunitat d’assistir (per fi) a l’intercanvi juvenil Nature, a resource, ni més ni menys que a Sant’Antioco, Itàlia. Per fi, ja que l’intercanvi estaba plantejat per 2020, i després de preparar-ho tot i tindre els vols comprats, es va haver de posposar 1 any. Finalment, 5 joves amb diferents bagatges hem pogut volar, aprendre i gaudir d’aquesta experiencia. Vam compartir 1 setmana amb joves de Bulgaria, Grècia, Portugal, Hongria, i com no, Italians.

Sant’Antioco no és ni més ni menys que una illa dins de la illa de Sardenya, tot un paradís de cales, muntanyes, llegendes i bon clima. Tot perfecte, fins que arriba l’hivern. Durant els mesos de fred, l’illa es torna desèrtica, i tot el que eren oportunitats de treball, desapareixen fins l’any següent. Molts joves no troben suficients oportunitats i es veuen obligats a emigrar per trobar feina, estudiar o créixer personal i/o intelectualment. Per això aquesta localització es el lloc perfecte per estudiar la situació i cercar quines són les possibilitats en el món laboral que ens pot donar aquesta illa, els seus recursos naturals i el rerefons cultural que envolta la illa.

Estàvem allotjats a un camping davant d’una cala super bonica, on vam poder fer gran part de les activitats a l’aire lliure o amb unes vistes envidiables. Allà vam compartir tot allò sobre els nostres recursos naturals i culturals a cadascun dels nostres països. Era especialment interessant que els participants italians eren de Sardenya, els portuguesos venien de Madeira (una illa) i molts dels grecs també venien de illes. El focus va estar en totes les oportunitats a crear a una illa quan els turistes no hi són.

Vam poder conèixer a emprenedors que estaven aprofitant els recursos que els hi dona la illa per desenvolupar les seves activitats i viure d’elles. Vam poder coneixer a una fotógrafa que realizaba art amb tot allò que trobava a la natura. Vam poguer fer el nostre propi art amb coses que vam trobar per la natura i tècniques de revelatge fotogràfic. També vam coneixer a un expert en permacultura, que ens va ensenyar com la plataforma WWOOF podria donar-nos l’oportunitat de viatjar mentre ens formem en aquest camp. Finalment vam conèixer a una herborista, que ens va ensenyar les possibilitats que ens brinden moltes de les plantes i flor mediterranies. Vam poguer elaborar olis i cremes amb aquestes, per utilitzar a casa nostra. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s