KA205 GREENFLUENCERS: Youth Workers for a Greener Future

Resultats – Booklet of local actions

#Greenfluencers és un projecte Erasmus+ KA205 (Partenariats estratègics per la joventut) que ha durat 1 any i mig, des del febrer de 2021 al setembre de 2022, que s’ha centrat en l’intercanvi de bones pràctiques en treball juvenil per millorar la consciència ambiental i promoure hàbits sostenibles i consum responsable.

Quins han estat els objectius del projecte?

 • Compartir bones pràctiques en l’àmbit de la conscienciació ambiental entre les organitzacions que treballen directament amb els joves
 • Treballar conjuntament en campanyes mediambientals, en les quals els joves han acabat convertint-se en multiplicadors amb l’objectiu de convertir-los en ciutadans actius i amb esperit crític.
 • Analitzar casos d’emprenedoria social basats en la sostenibilitat i el consum responsable, per tal de descobrir noves possibilitats per a joves aturats que es troben en un moment crucial per definir el seu futur professional.
 • Implicar els joves en la difusió de bones pràctiques a través de les xarxes socials
 • Difondre la filosofia “Residu Zero” i el concepte d’economia circular
 • Trobar solucions conjuntes als reptes ambientals a nivell local i europeu
 • Explorar les últimes eines virtuals en matèria de difusió ambiental
 • Fomentar un estil de vida sostenible i saludable entre els joves
 • Contribuir a fer de les polítiques ambientals una prioritat en l’agenda política local, regional i europea

Quines activitats s’han realitzat al llarg de tot el projecte?

Durant el projecte, els treballadors juvenils de Portugal, Itàlia, Grècia, Eslovènia i Espanya han participat en una sèrie de formacions, a través de les quals se’ls ha dotat de les eines i els coneixements necessaris per fer que el seu treball diari amb els joves sigui més respectuós amb el medi ambient i més eficaç per promoure la sostenibilitat entre els seus grups objectiu de joves. Les formacions han tingut lloc als països participants i s’han centrat en els aspectes següents:

C1 Portugal – juny 2021: Ecoemprenedoria social

C2 Itàlia – setembre 2021: Economia social i solidària

C3 Grècia – desembre 2021: Economia circular i creixement verd

C4 Espanya abril 2022: Activisme Residu Zero

Abans i després de cada formació, s’han realitzat reunions i etapes de treball local (A1-A8) amb la participació de joves locals, en les quals han descobert els temes anteriors a través d’una manera vivencial i estimulant, i han millorat el seu potencial com a agents de canvi positiu.

A través d’aquestes activitats, els treballadors juvenils implicats en el projecte, juntament amb els joves locals s’han convertit en un grup internacional de #Greenfluencers, és a dir, ciutadans crítics i actius en l’àmbit de la consciència ambiental, i multiplicadors competents d’una mentalitat i un estil de vida eco-responsables, a través del seu treball diari amb els joves. o la interacció amb els seus companys. 

En aquest procés, han cada grup local ha pogut planificar, organitzar i dur a terme un munt d’activitats de conscienciació i sensibilització ambiental en les diferents temàtiques tractades a cada formació. Aquestes activitats s’han recollit com un resultat tangible del projecte, en format de llibret d’accions locals reproduibles per altres treballadors juvenils o grups de joves interessats/des en explorar la temàtica ecologista.

Aquest llibret és en format PDF obert i consultable perquè pugui servir d’inspiració.

A més, un altre dels resultats visibles i a llarg termini del projecte, ha estat la creació de comptes a les xarxes socials des de zero (Facebook i Instagram) @greenfluencers_ que han estat els canals de difusió a un públic europeu de les accions dutes a terme, de les formacions i de consells i campanyes de sensibilització en temàtiques com l’economia circular o el residu zero. El contingut ha estat creat pels grups de joves, amb el suport dels treballadors juvenils amb un enfocament d’informació entretinguda, interessant i per a joves.

Quin ha estat l’impacte i els resultats del projecte?

El projecte #Greenfluencers ha aconseguit obtenir resultats duradors, visibles i útils per als treballadors i joves implicats, així com per a les pròpies organitzacions associades. Concretament han estat els següents:

 • Crear un conjunt compartit de bones pràctiques en l’àmbit de la conscienciació mediambiental entre organitzacions de la societat civil, treballadors juvenils i grups de treball amb potencial d’influència, format per joves locals.
 • Transformar cada col·lectiu de joves en multiplicadors de bones pràctiques a través de les xarxes socials convertint-los en ciutadans actius i amb esperit crític;
 • Difondre els moviments de consum responsable, emprenedoria social, sostenibilitat, economia circular i Residu Zero entre els joves de cada país participant i arribar a més persones a través de les xarxes socials;
 • Promoure maneres alternatives de consum i incentivar al jovent perquè les adopti diàriament;
 • Crear impacte social i fomentar, a través dels grups de treball, iniciatives locals sostenibles;
 • Assentar les bases i establir vincles entre els grups de joves per a la creació de projectes de futur sobre sostenibilitat.

Consorci de socis del projecte

 1. Spain (Lead): La Víbria Intercultural 
 2. Greece: Entrepreneurship And Social Economy Group (EKO)
 3. Italy: Associazione Culturale Link 
 4. Portugal: Associação Juvenil da Ilha Terceira (AJITER) 
 5. Slovenia: EPEKA 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s