Voluntariats a instituts amb infants i joves discapacitats a Flers, França

On: Flers, Normandia, França

Organització d’acollida: Fundació Generació Normandia (Normandie Générations)

Informació sobre l’organització benèfica:

La Fundació Generació Normandia està especialitzada a ajudar a les persones amb necessitats. Té 39 establiments membres en el camp de la “assistència mèdica”, “salut pública”, “benestar infantil i cohesió social”, i “persones majors”. Les principals àrees de la caritat són el suport educatiu, l’escola i l’assistència mèdica, la medicina física i l’atenció de rehabilitació dels nens, el seguiment i l’atenció de rehabilitació en l’addicció i deixar de fumar, activitats d’inclusió, cuidats d’infermeria en residències.

PROJECTE 1: Activitats artístiques i projecte cultural per al benestar dels nens discapacitats

Lloc de treball: IEM la Forêt (Institut d’Educació Motriu) a Saint-André de Messei (Orne – 61)

Durada: 10 a 12 mesos

Perfil de la persona voluntària: Has de ser social, creatiu, acurat i estar obert al contacte humà.
Si ets pacient, pots adaptar-te a diferents persones, i desitges compartir els teus talents o idees, ets benvingut a unir-te al nostre equip.

Descripció de la missió:

« La Forêt” és un “IEM”: Institut d’Educació Automotriu. Està situat en Saint André de Messei, un poble pròxim a la ciutat de Flers, en el departament d’Orne, a Normandia. S’acull a 24 nens i adolescents de 3 a 20 anys, a temps complet o parcial residents, uns altres només vénen de dia. Tenen diferents discapacitats físiques de diversos orígens, amb o sense problemes associats. Requereixen necessitats especials per a l’acompanyament escolar, metge, paramèdic i educatiu, temes que són necessàriament units entre si.

Participar en la creació de tallers relacionats amb l’art i la cultura per a nens i adolescents dins de la Fundació Generacions de Normandia. Amb la supervisió del seu assessor en el IEM “La Forêt” (entreteniment, cultura, projecte), ajudaràs a desenvolupar noves activitats, projectes i esdeveniments culturals amb altres centres de cura de nens que es troben a Flers (CMPR ” La Clairière “,
IEM ” La Forêt “, IME ” Marie Crué “). Més específicament, crearàs vincles entre aquestes instal·lacions que estan disposades a participar en noves activitats culturals, i dividir les tasques en diversos passos per a cada instal·lació. Amb l’equip de supervisors també ajudaràs als nens i adolescents en les seves diverses activitats, tenint en compte les seves discapacitats físiques o mentals i el funcionament de les instal·lacions a les quals pertanyen. D’acord amb els seus propis gustos i talents artístics i culturals, s’involucraran en tasques que et faran sentir útil i realitzat i que portaran benestar als nostres joves dins del IEM de “La Forêt”. Qualsevol de les teves idees és benvinguda.

Dins de “La Forêt”, els objectius es dirigeixen a través del Projecte Personalitzat, i són com s’ha seguit:
– crear i desenvolupar la relació i la comunicació,
– desenvolupar la capacitat sensorial-motora d’alerta,
– proporcionar ajuda sanitària, mèdica i confort
– ajudar i aconsellar als pares i a l’entorn del nen o adolescent,
– promoure l’autosuficiència en la vida quotidiana: educació, rehabilitació, tècnica
assistència,
– aportar educació i assistència mitjançant el foment dels coneixements i
desenvolupament d’un nivell cultural,
– desenvolupar la personalitat i donar una autonomia social,
– preparar el futur del jove adult i l’orientació vocacional.

Al IEM de “La Forêt” s’ofereixen activitats que ajuden a arribar a aquests objectius:
– activitats individuals,
– activitats col·lectives,
– activitats educatives,
– activitats reeducativas,
– activitats d’entreteniment

De la mateixa manera, els nens i adolescents disposen de metges, psicòlegs, infermeres auxiliars pediàtriques, infermeres, un coordinador social, educadors-monitors, un educador de la primera infància, ajudants mèdic-psicològics, assistents d’infermeria, un kinesiólogo, un terapeuta, un terapeuta de la parla independent, un treballador social i un professor.

Suport voluntari:

El voluntari és secundat pel seu tutor i participa en les activitats en les que ell o ella pot ajudar. Els grups estan formats per professionals del “entreteniment, cura, paramèdic, educació”. En cada instal·lació trobarà un assessor que l’ajudarà en els seus procediments i organització. És possible que es requereixin reunions amb socis externs per a establir les activitats i realitzar uns certs passos del seu projecte.
El voluntari estarà en contacte amb un voluntari d’un altre establiment de la Fundació, L’EM Marie Crué (establiment per a nens discapacitats). Junts, els dos voluntaris podran desenvolupar projectes culturals i/o ressò-ciutadans per a els dos establiments.

Què fer per participar?

  1. Preparar el teu Curriculum Vitae i una Carta de Motivació en anglès.
  2. Enviar els documents a info@vibria.org especificant el projecte al qual vols participar.

Contacta’ns!

Per a qualsevol dubte o si necessites suport, envia’ns un correu a info@vibria.org

PROJECTE 2: Desenvolupament sostenible i l’eco-ciutadania

Lloc de treball: L’Institut Educatiu i Mèdic (IME) Marie Crué 

Durada: des d’octubre fins a finals de juny de 2021

Allotjament: possible al principi amb un empleat

Presentació del lloc de treball: L’Institut Educatiu i Metge (IME) Marie Crué és un establiment mèdic social, situat a Flers, mantenint a 65 nens de 6 a 20 anys d’edat, amb una lleu deterioració intel·lectual amb,
per a alguns, trastorns associats (dificultats d’expressió, de relació, d’integració dels
codis, trastorns psíquics, trets autistes…) El IME pertany a la Fundació Lehugeur Lelièvre, que gestiona 39 establiments en en el camp social, medico-social i de la salut. Situada en el centre de Flers (14 000 habitants), l’estructura té dos llocs per a la guarderia, dos internats i un apartament. El IME duu a terme una labor multidisciplinària d’observació, desenvolupament i suport per a complir les seves tres missions principals: pedagògica, soci-educativa i assistencial (mèdica, paramèdic i terapèutic).

Què guanyaras amb l’experiència? L’equip de professionals (professors, educadors, psicòleg, infermera, metge, terapeuta psicomotor, executius) permetrà a la persona treballar entorn de 4 àrees de desenvolupament.

1) Desenvolupament de l’autoconeixement com a ciutadà: conèixer les pròpies forces i emocions,
situar-se en relació amb els altres, afavorir la presa d’iniciatives, saber reaccionar quan s’enfronta a l’inesperat, coneixent els seus drets i deures, assumint la responsabilitat, estar obert al medi ambient.

2) Desenvolupament de les capacitats intel·lectuals: utilitzar la lectura/escriptura/comptar en el dia a dia
la vida, adquirint punts de referència en el temps i l’espai.

3) Desenvolupament d’habilitats socials: la capacitat dels nens i adolescents per a relacionar-se, portar-se bé, cooperar i interactuar entre si.

4) Desenvolupament d’habilitats professionals: adquirir coneixements tècnics, adaptar-se als requisits de la lloc de treball, complir amb les normes de salut i seguretat.

Evolucionarà amb els diferents professionals, la qual cosa permetrà tenir una visió del suport ofert, les estratègies educatives implementades d’acord amb la necessitats específiques de cadascun. Cada individu és únic, per tant, les respostes són diverses. Pot assistir a reunions per a desenvolupar el “pla de suport individual” amb els joves i la seva família. Llegirà el nou projecte de la institució escrit en 2019, que estableix el conceptes sobre la postura professional, els valors de suport. L’institut és un lloc obert a la ciutat, i forma part de molts projectes que permeten als joves persones per a ser valorades i reconegudes, no per la seva discapacitat, sinó per la seva inversió, les seves habilitats. Aquesta obertura promou un canvi de perspectiva sobre la discapacitat, i augmenta l’autoestima i confiança dels joves, que es veuen a si mateixos com a nens o adolescents “ordinaris”, amb necessitats especials.

Descripció de la missió:

Estem compromesos amb un enfocament eco-responsable, el coneixement i el respecte per la medi ambient i el desenvolupament sostenible. Per a millorar aquest treball a llarg termini, hem estat inscrits des del setembre passat en un programa amb l’associació “TERAGIR” per a obtenir l’etiqueta d’escola ecològica en dues àrees:

1) Reducció de residus
2) Biodiversitat

Després d’una fase de diagnòstic de les pràctiques de la institució en aquestes àrees, arribem a una fase d’establiment de projectes. A través d’aquests dos temes universals, podràs contribuir a aquest gran compromís:

-Mostrant el que es fa al seu país, participaràs en sortides, visites, creacions artístiques.

-Ajudar-nos a qüestionar-nos i a crear eines simples i comprensibles per a tots els joves amb discapacitat intel·lectual (lectors i no lectors). També pot participar en la comunicación entorn d’aquest projecte, i ajudar a organitzar una festa amb les famílies.

-Immersió en la vida quotidiana amb l’intercanvi de menjars, que són moments de convivència, el voluntari desenvoluparà el seu domini de la llengua francesa i descobrirà una forma de treball en la qual la relació amb l’altre és essencial, i en la qual la diferència és un avantatge.

Els professionals s’ofereixen regularment per a acollir als estudiants en pràctiques. Estan desitjosos de discutir les seves pràctiques. Els joves acollits pel IME també donen sempre una càlida benvinguda a les persones que passen per allí. El voluntari estarà acompanyat i supervisat per un cap de departament del IME, que organitzarà i supervisarà el període de voluntariat. Serà el seu tutor. Acompanyarà al voluntari en l’organització de la seva vida diària, l’aspecte logístic i la coordinació. També es designaran dos educadors com a referents, per a l’execució de les activitats i projectes. Es demanarà al voluntari que tingui la mateixa discreció professional quant als elements escoltats o llegits sobre la vida i història del jove rebut i la seva família.

El procés d’arribada dins del IME es desglossarà de la següent manera:

-Distribució a tot el personal d’una nota explicativa sobre l’estat del SVE, amb la finalitat de garantir la bona actitud de tots i que les peticions cap a la persona estiguin relacionades amb el projecte. El tutor serà qui ho garanteixi.
– L’allotjament serà inicialment amb un dels empleats de la institució, el temps per a permetre al voluntari trobar un allotjament adequat.
– Visita dels diferents llocs (escoles de dia i internats) i presentació als joves i empleats.
– Al principi, preferirà estar en grup per a no ofegar-se en una multitud d’informacions i per a donar-li temps a comprendre el funcionament, el ritme de la vida institucional
– L’observació, l’interrogatori, el coneixement de la manera de relació dels joves seguia
– Integració en el projecte de l’Eco-Escola en un o tots dos temes segons les àrees d’interès del voluntari, proposta d’activitats.
-Associació amb la Casa Flers per a la Joventut i la Cultura (MJC)
L’associació amb el MJC de Flers, permetrà al jove voluntari tenir temps per a intercanvi
amb els altres voluntaris presents en Flers, i ser recolzats en l’ús del “Youthpass” com a part de l’aprenentatge de l’idioma. L’horari s’elaborarà amb el voluntari perquè aquest tingui temps per a conèixer als seus companys o per a dedicar-se a aprendre l’idioma francès. (màxim 35h / setmana).

Aplicació: Envia el teu currículum vitae i la carta de motivació en angl

Què fer per participar?

  1. Preparar el teu Curriculum Vitae i una Carta de Motivació en anglès.
  2. Enviar els documents a info@vibria.org especificant el projecte al qual vols participar.

Contacta’ns!

Per a qualsevol dubte o si necessites suport, envia’ns un correu a info@vibria.org


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s