Voluntariat a Catalunya

Nom del projecte: Integration for all

Lloc: Tortosa i Roquetes (Tarragona), Catalunya

Durada del projecte: 7 mesos

Inici: Març 2021

Organització d’acollida: La Segona Volta

Informació organització d’acollida: La Segona Volta és una organització sense ànim de lucre que recupera i ven béns de segona mà per a evitar el balafiament i crear llocs de treball. El seu objectiu és:

-Millorar la economia social local : Crear un punt de venda de béns reutilitzables (botiga de segona mà) amb preus assequibles. Creació de llocs de treball i oportunitats de formació per als aturats, especialment els grups vulnerables com els joves, les dones, les persones majors de 50 anys, els aturats de llarga durada i els discapacitats.

-Estalviar recursos i protegir el medi ambient: Prolongar la vida útil dels productes reutilitzables i així reduir la quantitat de residus que arriben als abocadors. Organitzar activitats de sensibilització i formació per al públic en general (tallers, cursos, mercats, etc.)

El projecte es va iniciar a l’octubre de 2013 i està situat en una zona rural del sud de Catalunya. Tot el material que es rep és donat per particulars, empreses o entitats, o recuperat dels centres de recollida de residus.

El Segona Volta està situat en un magatzem d’una zona industrial en un petit poble de 2000 habitants (Raval de Crist), part del municipi de Roquetes. La majoria del nostre públic ve de Roquetes i Tortosa, a uns 3-4 km del magatzem, on viu la meitat de la població local (45.000 persones). Com som l’únic projecte d’aquest tipus, també rebem molta gent dels altres pobles i ciutats del Baix Ebre i el Montsià, de la resta de les Terres de L’Ebre i de les províncies de Tarragona i Castelló.
A nivell socioeconòmic, la crisi va tenir un fort impacte en l’economia local. Amb el tancament de diverses grans empreses locals i l’ensulsiada del sector de la construcció, moltes persones van quedar sense ocupació i amb poques esperances de trobar un nou treball. La renda mitjana de les dues comarques del Baix Ebre i el Montsià, ja per sota de la mitjana catalana, es va reduir encara més. Els serveis socials municipals i comarcals i entitats com Càritas van veure un augment significatiu en el nombre de persones que busquen la seva ajuda per a cobrir necessitats bàsiques com l’alimentació i l’habitatge.
Iniciatives com La Segona Volta ajuden a cobrir algunes d’aquestes necessitats bàsiques i al mateix temps intenten evitar l’exclusió social i econòmica de les persones que han perdut el seu treball.

Informació sobre el projecte

Activitats de les que s’encarrega l’organització:

BOTIGA DE SEGONA MÀ: Rebre, seleccionar, reparar, netejar i valorar tots els béns entrants
CAPACITACIÓ: tallers i cursos
CONEIXEMENT: mercats d’intercanvi i de segona mà, xerrades i visites guiades

La Segona Volta organitza la recuperació i selecció de productes reutilitzables com a roba, mobles, llibres, articles per a la llar, joguines, electrodomèstics, equips informàtics, bicicletes, materials de construcció, etc. Els productes reutilitzables són donats per particulars, empreses i entitats o recuperats dels centres de recollida de residus de la zona, gràcies a una col·laboració amb l’administració. Després de rebre el tractament necessari (neteja, petites reparacions, classificació) els objectes es venen a baix preu.

La Segona Volta ofereix l’oportunitat de realitzar pràctiques de voluntariat o de formació en diferents àrees (vendes, reparacions, màrqueting, gestió) i té com a objectiu la creació de llocs de treball en aquestes àrees, amb especial atenció als grups vulnerables anteriorment esmentats. Oferim cursos i tallers on el públic en general pot aprendre a reparar o revaloritzar objectes i donar-los una segona vida. Mitjançant l’organització de mercats de segona mà i altres activitats que tractem d’estimular al públic perquè canviï la seva actitud cap al reciclatge i la reutilització.

TASQUES DEL VOLUNTARI

Les activitats de la Segona Volta són molt diverses i un jove voluntari podria participar en diverses d’elles.

Tasques relacionades amb la botiga de segona mà:
– Selecció, classificació, reparació (si és necessari i possible) i neteja del material donat
– Mostrar la mercaderia d’una manera creativa
– Atén els visitants a la botiga i en el Racó del Cafè
– Recollir els objectes a la casa del donant o transportar els béns venuts a la casa del comprador

Tasques relacionades amb l’organització d’activitats:
– Organització de tallers, cursos i mercats
– Organització de noves activitats dissenyades pel voluntari, per exemple, en col·laboració amb altres entitats locals

Tasques internes:
– Tasques de manteniment
– Tasques administratives

En totes les àrees esmentades hi haurà oportunitats d’aprenentatge, a nivell de projecte (per exemple, participant en els tallers que organitzem en La Segona Volta) o mitjançant capacitació externa.

Projecte CES com a activitat complementària: tots els voluntaris acollits durant aquest període crearan una actuació sobre el CES per a promoure els valors del voluntariat CES a les escoles, organitzacions juvenils, etc. El voluntari ha de treballar en ell amb la resta de voluntaris tots junts. Hi haurà un dia per setmana o cada dues setmanes per a preparar-lo. Ho programarem a l’arribada. És important que el voluntari mostri interès i tingui idees sobre aquest tema.

Perfil del/la voluntari/a

Donada la varietat de tasques implicades, busquem voluntaris que estiguin preparats per a fer “el que sigui necessari”. Una actitud positiva, oberta i de col·laboració és molt més important que un alt nivell educatiu. El públic que visita La Segona Volta és molt divers, per la qual cosa és important que el voluntari sàpiga (o vulgui aprendre) com interactuar amb persones de diferents cultures i entorns socials.
Un nivell mínim d’espanyol i/o català serà necessari i qualsevol altre idioma addicional serà molt útil.
Durant el procés de selecció i depenent del perfil del voluntari es definiran amb més detalli les seves futures tasques.

Allotjament, menjar i altres despeses

Menjar: El voluntari rebrà un subsidi per a aliments de 4,50 euros per dia al final de cada mes en efectiu.

Allotjament: L’allotjament és a la ciutat de Tortosa. Les instal·lacions es comparteixen amb altres voluntaris que participen en el projecte. No hi ha connexió wifi disponible a l’apartament. Els voluntaris poden connectar-se a la Biblioteca o directament en la seva organització d’acolliment.

Diners de butxaca: El voluntari rebrà uns diners de butxaca de 5 euros per dia al final de cada mes en efectiu.

Hores de treball i temps lliure: L’horari de treball és d’un màxim de 35 hores setmanals. Treballar durant els caps de setmana i a les nits és una possibilitat en la mesura en què els amfitrions donen dos dies lliures seguits. El voluntari rebrà 2 dies lliures al mes. Els dies lliures del voluntari es prenen al mateix temps que les vacances de l’organització.

Suport lingüístic: El curs de llengua consistirà en llengua catalana i es reforçarà amb el tàndem de llengües, 2 hores per setmana. És molt important que els voluntaris assisteixin a les classes de català perquè la gent els parlarà en català. Si els voluntaris no assisteixen per circumstàncies diferents a les classes de llengua, les hores d’activitat s’incrementaran.

Despeses de viatge: Les despeses de viatge des del país d’origen fins a la seu del projecte seran reemborsats per l’organització coordinadora en la quantitat màxima aprovada en l’acord. Si us plau, tingui en compte que li retornarem les despeses de viatge pel seu camí amb avió, tren i/o autobús. Però només si tenim un comprovant de pagament, així que si us plau vagi amb compte i emporti’s la seva targeta d’embarqui, la factura i tots els bitllets. D’acord amb aquesta regla no és possible pagar la gasolina si va amb cotxe, ja que no hi ha prova de quants quilòmetres ha recorregut en el seu camí.

Mentors i suport: Els voluntaris seran secundats per l’equip central de Obre’t’ebre i se’ls assignarà un mentor a la seva arribada durant la seva estada a Roquetes.
Els mentors seran assignats especialment per a supervisar als voluntaris durant la durada del projecte, per a evitar qualsevol conflicte d’interessos. El mentor també tindrà experiència en la tutoria de voluntaris a causa del nostre anterior acolliment de voluntaris.

Segur: L’assegurança sanitària el proporciona la ESC en col·laboració amb la CIGNA. La seva organització d’enviament l’ajudarà a sol·licitar-ho abans de la sortida.

Què fer per participar?

  1. Preparar el teu Curriculum Vitae i una Carta de Motivació.
  2. Enviar els documents a info@vibria.org especificant el projecte al qual vols participar.

Contacta’ns!

Per a qualsevol dubte o si necessites suport, envia’ns un correu a info@vibria.org

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s