Varis voluntariats a Matera, Itàlia

Matera: lujo labrado en piedra

A continuació us presentem dos voluntariats a la ciutat de Matera, Itàlia. Matera és un municipi italià, situat a la regió de Basilicata, considerat com Patrimoni de la Humanitat el 1993, ja que constitueix un singular ecosistema urbà, capaç de perpetuar el passat més remot, els modes de vida prehistòrics en les coves.

Puede ser una imagen de texto que dice "GIARDIN NUNL di esperienze di felicità e crescita in natura"
 1. GIARDINO DI NUNÙ, EDUCACIÓ INFANTIL A TRAVÉS DE LA NATURA I ELS ANIMALS

Duració: 6 mesos, començant el 01/05/22

Associació on es realitza el voluntariat

L’associació Centro Social Pet va néixer el juliol de 2013 a Matera. Està afiliat al Centre Nacional d’Esports Educatius (reconegut per CONI) i el seu principal propòsit és fomentar el desenvolupament d’activitats esportives a través d’activitats assistides amb gossos, també anomenat teràpia canina. L’associació també organitza tallers experiencials, projectes educatius en escoles, seminaris, conferències i cursos de formació en l’àmbit dels gossos per tal de promoure l’educació, la cultura cíviques i fomentar la participació activa dels ciutadans.

Per a més informació, feu-li un cop d’ull a la seva pàgina de Facebook: https://www.facebook.com/ilgiardinodinunu/?ref=page_internal

Descripció del projecte

El projecte “Il giardino di Nun” va nèixer el juny del 2018 combinant l’amor per l’esport i per la natura. El seu objectiu és promoure activitats de creixement en la naturalesa per a infants de 3 a 6 anys. Aquest projecte es desenvolupa diàriament de les 8 del matí a les 2 de la tarda, de dilluns a divendres, a una granja educativa de Matera. Il giardino di Nun ofereix als infants l’oportunitat de dur a terme tallers en la natura, experiències zoo-antropològiques educatives (zoo-antropologia és una disciplina que estudia la relació entre els éssers humans i altres espècies), activitats amb gossos de teràpia, animals de companyia i altres animals de granja, juntament amb experiències de joc i moviment realitzades principalment en entorns a l’aire lliure adequadament preparats i en total seguretat. El projecte està dirigit a tots els infants, inclosos els que tenen dificultats; en els últims anys han acollit infants diagnosticats d’autisme, per als quals es preveia un monitor especialitzat.

Puede ser una imagen de una o varias personas, personas de pie, animal y al aire libre

El tema de la solidaritat forma part de l’associació, ja que forma part de la vida dels membres implicats. A través de les activitats es transmeten els elements bàsics de la solidaritat directament i sense filtrar als infants, i la participació de voluntaris europeus aporten riquesa i una perspectiva intercultural al projecte.

Tasques de la persona voluntària

 • Suport diari de la rutina de la llar d’infants: benvinguda, suport en tallers, activitats d’entreteniment durant moments lliures, instal·lació de l’espai abans i després dels tallers;
Puede ser una imagen de niño(a), de pie, sentada y texto que dice "64 RDANA Il giardino di Nunú One DAY"
 • Planificació i implementació de tallers connectats a les habilitats del voluntari (pintura, música, art, etc.) – ets lliure de proposar els tallers que vulguis!
 • Creació d’activitats relacionades amb la cultura dels voluntaris (treballs de llengua, tast d’aliments, música, dansa, etc.)
 • El voluntari aprendrà sobre l’educació a l’aire lliure i la filosofia de «Forest Kindergardens» a Itàlia, com també com es gestiona una ONG italiana

Perfil de la persona voluntària

Estem buscant una persona d’entre 18 i 30 anys que li agradin els infants i l’educació, així com estar en contacte amb la naturalesa i els animals; una persona preparada per a ajudar on sigui necessari, amb qualsevol competència artística o esportiva per a compartir amb el personal i els alumnes de la guarderia. És important que la persona voluntària estigui disposada a aprendre italià, però per començar és suficient en tenir un nivell mitjà d’anglès.

Només les persones amb vacunació contra Covid-19 poden participar en aquest projecte.

Allotjament i manutenció

Els voluntaris compartiran habitació en un pis compartit amb altres voluntaris europeus a Matera. Els pisos es troben entre 5 i 10 min de distància caminant des del centre de la ciutat. Els apartaments són autogestionats pels propis voluntaris (neteja, compra, cuina) i tots han de seguir unes regles bàsiques que es comunicaran a l’arribada.

El menjar, l’allotjament, les activitats i el transport (internacional i local) estan subvencionats al 100% pel programa Erasmus+ de la UE. En aquest voluntariat, cada voluntari rebrà mensualment 155€ per cobrir despeses de menjar i 150€ de diners de butxaca (despeses extres).

Què cal fer per participar?

Les persones que estigueu interessades en participar heu d’entrar al link que trobareu a continuació, donar-li al botó “Apply” i seguir les instrucions d’inscripció. Si teniu qualsevol dubte podeu enviar-nos un correu a info@vibria.org.

LINK D’INSCRIPCIÓ: https://europa.eu/youth/solidarity/placement/26206_en

2. “SPORT FOR EVERYONE”, PROMOURE L’ESPORT I DONAR SUPORT A UNA ONG

Duració: 6 mesos, començant l’1 de març de 2022.

Associació on es realitza el voluntariat

IMG-20200226-WA0014

La UISP (Italià Union Sport For All) és una associació de promoció social i esportiva que té com a objectiu ampliar el dret a l’esport per a tots els ciutadans. L’esport per a tots és un bé social que afecta la salut, la qualitat de vida, la integració, l’educació i les relacions entre les persones, en totes les edats de la vida. Com a tal, mereix reconeixement i protecció pública. Per això la Uisp, tant a nivell nacional com local (on està fortament arrelada i estesa) col·labora amb institucions, municipis, regions, organismes públics i privats per millorar el benestar de les persones.

La persona voluntària participarà en les següents activitats:

 • Pedibus: és un “bus” fet de persones que van a peu, amb l’objectiu d’acompanyar els infants de casa a l’escola. Té el seu propi itinerari, calendaris i parades precises.
 • Open Space: és la regeneració de l’espai urbà on hi participen joves d’entre 16 i 24 anys d’edat en condició de Neet (nois que no estudien, no treballen i no estan inclosos en altres processos de formació). Aquests espais són parcs, places, camps i llocs públics abandonats, on s’organitzen tallers esportius i d’arts de carrer, com parkour, malabarisme, patinatge, futbol i basquetbol, art de carrer i hip hop.
 • Grans esdeveniments: cada any, Uisp organitza dos esdeveniments principals: Vivicittà i Bicincittà, que impliquen la participació de la comunitat en activitats no competitives per donar vida a espais urbans, donar suport a la mobilitat i la sostenibilitat ambiental.
uips summer camp
 • Campaments d’estiu: activitats esportives, d’oci, artístiques i recreatives durant l’estiu. Es demanarà als voluntaris que contribueixin en totes aquestes iniciatives, i en unes altres que l’associació duu a terme amb regularitat, com per exemple: reunions en institucions educatives per promoure el dret a la salut a través de l’esport; activitats per aproximar-se a diverses disciplines esportives; accions per promoure la ciutadania activa (valorització dels espais urbans degradats i abandonats gràcies a activitats esportives i recreatives), trobades interculturals per fomentar el diàleg entre diferents cultures i activitats esportives conjuntes entre ciutadans no comunitaris i ciutadans. En aquest marc d’activitat, es demanarà als voluntaris que contribueixin a totes les iniciatives, proporcionant el seu valor afegit europeu.

Altres tasques de les persones voluntàries

 • Participar en l’organització i aplicació d’esdeveniments locals, nacionals i internacionals;
 • Documentació de les activitats i actualització del web i les xarxes socials de l’associació;
 • Participar en l’organització i implementació de campanyes d’informació sobre mobilitat europea, el dret a l’esport per a tots, la sostenibilitat mediambiental i la inclusió social.

Perfil de la persona voluntària

Busquem una persona entre 20 i 30 anys, sociable, que li agradi interactuar amb diferents tipus de persones, interessada en donar suport a una oficina administrativa d’una banda, i persones que gestionen les ONG relacionades amb l’esport per una altra; disposada a participar en qualsevol tipus d’esport; oberta a ajudar; amb una alta flexibilitat. És necessari un bon coneixement de l’anglès i un nivell bàsic mínim d’italià.

Només les persones amb vacunació contra Covid-19 poden participar en aquest projecte.

Allotjament i manutenció

Els voluntaris compartiran habitació en un pis compartit amb altres voluntaris europeus a Matera. Els pisos es troben entre 5 i 10 min de distància caminant des del centre de la ciutat. Els apartaments són autogestionats pels propis voluntaris (neteja, compra, cuina) i tots han de seguir unes regles bàsiques que es comunicaran a l’arribada.

El menjar, l’allotjament, les activitats i el transport (internacional i local) estan subvencionats al 100% pel programa Erasmus+ de la UE. En aquest voluntariat, cada voluntari rebrà mensualment 155€ per cobrir despeses de menjar i 150€ de diners de butxaca (despeses extres).

Què cal fer per participar?

Les persones que estigueu interessades en participar heu d’entrar al link que trobareu a continuació, donar-li al botó “Apply” i seguir les instrucions d’inscripció. Si teniu qualsevol dubte podeu enviar-nos un correu a info@vibria.org.

LINK D’INSCRIPCIÓ: https://europa.eu/youth/solidarity/placement/8362_enLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s